Drie bedrijfstrainers aan het woord

Bert Dooren, Arnaud de Graauw en Wim Visser verzorgen naast hun reguliere werk ook bedrijfstrainingen aan de collega’s in de werkplaats bij Ames. Hiervoor zijn zij zelf opgeleid door importeur PON.

Bert Van Dooren

Chef werkplaats

Bert van Dooren

"Ik werk 28 jaar bij Amega. Nu bij Ames Sliedrecht en sinds 4 jaar geef ik ook bedrijfstrainingen. In mijn functie als chef werkplaats was ik al gewend om kennis over te dragen, maar gedurende de bedrijfstraining van PON heb ik ook geleerd hoe ik het beste trainingen kan geven. Vooral door de pragmatische vaardigheden die mij zijn aangeleerd. Tijdens de intake moesten we voordoen hoe we zelf zo’n training zouden uitvoeren. Het commentaar hierop was op dat moment zeker niet leuk haha. Echter heb ik hier juist veel van geleerd en pak dingen nu heel anders aan dan dat ik gewend was. Vooral door veel meer interactie te creëren met de groep.

Wij waren gewend om onze kennis te
spuien. Verhaaltje doen, de rest luistert, klaar. Meer interactie betekent dat je deelnemers actiever blijven meedoen en daarom meer opslaan. Daarnaast hoor je meer wat er bij de groep leeft. Soms krijg ik van cursisten dingen terug die me positief verrassen. Er is ieder jaar een terugkomdag bij de importeur. Waar ik daar ook ontzettend veel van leer zijn de gesprekken met collega bedrijfstrainers bij de koffie.”

Werkplaats manager

Service Manager

Arnaud de Graauw

“Ik werk als service manager bij Ames Dordrecht en voor mij is de bedrijfstraining van PON al wat jaartjes geleden. Wel ga ik nog jaarlijks naar de terugkomdag. Daarnaast volg ik trainingen over de technische vernieuwingen van Volkswagen. Laatst was er een speciale training over de nieuwe techniek van de VW ID buzz. Ik krijg dan tips mee met als doel deze weer over te brengen aan onze collega’s.

Verder zijn er nog verschillende fabriekstrainingen die wij volgen via de PON-acedemy en die wij vervolgens zelf weer mogen geven. Dit zijn  instaptrainingen, Elsa pro, Odis, Onderhoud en Veiligheid en de training Aflevermonteur. Tijdens de instaptraining Introductie ontdekken collega’s wat er allemaal gebeurt bij de importeur. Je kunt je bovendien specialiseren door een technisch inhoudelijke training te volgen over bijvoorbeeld
benzinemotoren, dieselmotoren en versnellingsbakken. Je kunt doorgaan tot je diagnosetechnicus bent of mastertechnicus. Het organiseren van de trainingen en het geven van de trainingen is een teamprestatie. Op de achtergrond organiseren de collega’s van HR de selectie, de uitnodigingen en zelfs de lunch.”

Service Adviseur Ames

Chef werkplaats

Wim Visser

"Sinds 2007 werk ik bij Ames Oud-Beijerland als chef werkplaats. Vanaf die tijd begeleid ik al leerlingen. Later zijn daar de bedrijfstrainingen bijgekomen. Daarbuiten help ik jongens die tijdens hun werkzaamheden willen weten hoe dit of dat zit. Ik leg het uit, maar wel zodanig dat ik ze zelf aan het denken zet. Daar leer je toch het meeste van.

Ik vind het leuk om mensen op te leiden. Leuk om ergens energie in te stoppen en later die energie weer terug te krijgen. Bij de pragmatische bedrijfstraining van PON heb ik ook veel geleerd. Hoe houd ik de aandacht vast? Als je geen leraar bent en je staat ineens voor een groep, dan ben je blij met wat je tijdens zo’n cursus hebt geleerd. Wat ik ook erg leuk vind, zijn de technische vernieuwingen. Sowieso fijn om de nieuwe ontwikkelingen bij te wonen en er over te mogen vertellen. Juist die ontwikkelingen houden het werk interessant.”